Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Magamról

Magamról

 
Dienes Ágnes vagyok.
 
Végzettségem szerint cukrász.
Érdeklődési köröm szerint cukrász.
Tapasztalatom alapján cukrász.
Gyakorlatom szerint cukrász.
Szenvedélyem szerint cukrász.
Szívem szerint cukrász..... ❤️

 

Mondhatnám, hogy már kiskoromban cukrásznak készültem, de ez nem így van. Akartam én lenni ötvös, tolmács az Országházban...meg ki tudja még mi (nem). Jártam ilyen-olyan utakon, de a cukrászat mindig visszatérő elem volt az évek során fiatal koromtól kezdve. 

Egyszer aztán elkezdett foglalkoztatni a díszítő cukrászat. Főként a karamellszobrászat. Bújtam minden fórumot, ahol csak használható infót találtam róla. Olvastam, néztem,kipróbáltam...mást olvastam, mást néztem, mást próbáltam ki...az első cukorrózsa meghatározó volt. El sem hittem, hogy sikerült.

Éjszakáról éjszakára ez volt a forgatókönyv: olvastam, néztem, kipróbáltam...hosszú hónapok teltek így. Minél többet tudtam, annál többet akartam tudni. Kölönböző technikákat ötvöztem, a húzott cukrot az öntöttel, az öntöttet a fúj cukorral. Egyre több üreges díszmunkát készítettem. Labdától a lufiig, gyümölcsöket minden mennyiségben, időnként mesefigurákat. 

Aztán persze kellett valami, ahova ezeket a cukrorcsodákat felhasználhatom. Így jöttek a torták. Sosem hagyományosak, véleményem szerint azok nem voltak méltók ezekhez a díszekhez. Készítettem tehát a tortáimat marcipán burkolattal és különböző dekorációs masszákkal, melyeknek szintén megtanultam, kikísérleteztem az elkészítési módját. Ezekhez a tortákhoz már méltónak találtam a cukortechnikák alkalmazását. Végtelenül büszke vagyok arra, hogy a cukorszobrászat technikáját, -melyről azt mondják, a cukrászat királynője- teljesen egyedül, autodidakta módon sajátítottam el. Egy idő után viszont nem tudott már újat adni ez a fajta művészet, úgy éreztem,kimerítettem az ebben rejlő lehetőségeket. Ma már kimondottan ritkán foglalkozom cukorszobrászattal, húzott -, és fújt cukordíszekkel.

Egyszer aztán szembe jött velem a francia cukrászat.  Megláttam egy tortát...iszonyúan egyszerű volt kívülről, mégis ragyogott...meghatározhatatlanul letisztult volt és elegáns . Hétköznapi volt, mégis bármely alkalom ünnepi asztalán megállta volna a helyét. Egy fiatal, francia cukrász munkája volt. Ő volt az,  aki elindította nálam a lavinát, a francia cukrászat iránti rajongásomat és ma is csillapíthatatlan kiváncsiságomat és tudásvágyamat.  

Ez az a területe a cukrászatnak, melyről lehetetlen néhány szóban, mondatban írni. A francia cukrászat maga a tökéletesség...a határtalanság...a szabadság...Nincsenek szabályok, nincsenek kötelező vagy tiltott dolgok...itt mindent szabad, mindössze két kötelező hozzávaló van, két dolog, mely minden egyes desszertben ott kell, hogy legyen, minden egyes morzsának a főszereplője,  amely nem más, mint a legmagasabb minőségű prémium alapanyag és a harmónia. A francia cukrászathoz fűződő "viszonyomról", gondolataimról itt olvashattok bővebben.

Ma már saját, komoly kis (nagy) műhellyel rendelkezem, mely az én saját birodalmam. Itt igazán azt tehetek, amit csak szeretnék, az lehetek, aki igazából vagyok.  Egyetlen korlátom van mindössze, ami nem más, mint az idő. Ha valaki tudja, hol van az Időbolt, szépen kérem, írja meg nekem! Törzsvásárló lennék! Annyi megvalósítandó ötletem, elképzelésem van, amit csakis az idő korlátoz...

Az elmúlt évek alatt részt vettem ilyen-olyan (interneten indult, majd élőben folytatódott.... és egyéb) versenyeken, mindig jó helyezést értem el, de ez nem az én asztalom. Én nem tudok "nyomás alatt" teljesíteni, és nem is akarok. Nem célom "sztárcukrásznak" lenni. Hiszem, hogy az ember sikeres tud lenni, ha csak egyszerűen csinálja a munkáját szeretettel, elmélyedve, maximalizmusra törekedve, alázattal.... ez vagyok én. 

Gyertek hát velem a Francia Cukrászat világába, és megmutatom Nektek a fogyasztható csodát, az ízek és textúrák hihetetlen játékát, az ellentétek vonzásának eredményeként létrejövő elképzelhetetlen harmóniát. 

 

Szeretettel 

Ági

Keresés